typisch oeganda - Reisverslag uit Kampala, Oeganda van marianne breimer - WaarBenJij.nu typisch oeganda - Reisverslag uit Kampala, Oeganda van marianne breimer - WaarBenJij.nu

typisch oeganda

Door: marianne

Blijf op de hoogte en volg marianne

01 April 2008 | Oeganda, Kampala

Hallo allemaal,

Het is weer tijd voor de volgende update vanuit oeganda. Dit keer geen uitgebreid verhaal over spannende belevenissen in het weekend of schokkende ziekenhuis verhalen, maar gewoon kleine dingetjes uit het dagelijks leven hier en ik heb een lijstje gemaakt wat voor mij toch echt typisch oeganda is welke ik op het eind zal noemen.

Laten we beginnen over het weer, altijd een geslaagd onderwerp om een praatje over te houden. Al was ik wel een beetje jaloers op jullie witte pasen, het klimaat hier is geweldig. Februari was over het geheel genomen bijna alle dagen droog, warm en zonnig. Maart was ook prima al hebben we afgelopen maand wel wat meer regen gehad. Je merkt dat het regenseizoen wordt. Met name 's nachts regent het geregeld. er vallen pittige buien soms uren achter elkaar. OOk kan het hier vreselijk onweren. Vorige week was ik echt wel onder de indruk en was ik 's nachts bijna naar winie geslopen voor wat mentale steun ware het niet dat ik eigenlijk mijn bed niet uit durfde. (ja pap, mam, theo en caro het was zelfs nog erger dan toen die vakanties aan de dordogne en in vatan.) Het record voor regen hebben we vorige week donderdag gehad toen heeft het 14 uu achter elkaar geregend. gelukkig zijn er ook nog genoeg mooie en zonnige dagen. we dragen gewoon nog onze t-shirts en luchtige broeken. Vandaag is het 1 april en het weer is prachtig hopelijk is het een voorbode voor de rest van de maand.
Regen is hier niet echt leuk want ales veranderd in een kolkende moddermassa. Laag gelegen huisjes/hutjes staan onder water en door het stil staande water neemt het aantal muskieten en daarmee het aantal malaria gevallen enorm toe. Dit is ook zeker in het ziekenhuis te merken.

Een ander onderwerp waar we als mens graag over mogen praten is geld. Is het leven hier duur? beslist niet. Tuurlijk als je de toerist uit gaat hangen en naar nationale parken gaat en in luxe hotels overnacht betaal je gewoon westerse prijzen (al is dit ook nog redelijk betrekkelijk). Het gewone leven is voor ons als westerling niet duur. Ik zal jullie wat voorbeelden geven.
1 euro is op het moment ongeveer 2400 oegandese shiling waard. Voor een liter water betaal ik 1000 ush (ugandan shilling) een flesje cola kost tussen de 700-1000 ush een brood kost 1200 ush een tros bananen (8) 1000 ush, een ananas ook 1000 ush, een halve lite bier 2200 ush. Ik heb een jurkje laten maken bij de lokale kledingmaakster voor 20.000 ush
een maaltijd bij een lokaal restaurant kost tussen de 3000 en 6000 ush terwijl je in kampala bij meer westerse gelegenheden al snel 10.000-20.000 ush betaald. Voor een taxiritje betalen we gemiddeld 1000 ush.
Hebben jullie een beetje een indruk van de waarde van het geld hier en waarom men ons als rijk beschouwd. Je krijgt men echter hier niet aan het verstand dat je niet allen veel meer verdient in europa, maar dat je ook veel en veel meer kwijt bent aan de vaste lasten in ons leven. Dit is hier niet te bevateen want men kent geen hypotheek, je koopt hier pas een huis als je het totale bedrag kan betalen anders huur je. Ze hebben nauwelijks verzekeringen en zeker geen verplichte zoals de zorgverzekering. Veel huizen hebben geen water en electriciteit dus die vaste lasten kennen ze ook niet. Ze betalen per jerrycan water. 100 ush voor een jerrycan van ongeveer 40 liter. Dit is geen drinkwater. Al het water wat hier uit een kraan komt moet gekookt worden voor gebruik. Afgelopen week was ik me aan het baddere en toen ondekte ik verscheidene bruine wormpjes in mijn water. Toe heb ik me nog maar eens uitgebreid gewassen met nieuw, en na grondige inspectie schoon water.

Goed dan nu een paar punten die ik tijdens mijn verblijf hier heb gebombadeert tot typisch oeganda.
1: Matoke dit is gekookte groene banaan.
2: Posho dit is maispap, maar zo dik dat je het met een vork eet.
3:openbaarvervoer propvolle witte taxibusjes die overal stoppen (er zijn er hier duizenden) of een levensgevaarlijke boda boda
4: Een blanke naroepen met he muzungu
5: Luganda Een van de regionale talen hier in oeganda, moeilijk te leren en niet te volgen.
6: Een prachtig groen. glooiend landschap
7:Vers fruit zoals annanas, mango, passievrucht, papaya en natuurlijk bananen.
8: Casave, sweet potatoe, rollegs (een chapati met een gebakke ei), chapatie ( een soort niet zoete pannenkoek), samosa, mandaaz allemaal lekker typisch oegandees eten.
9: Niet op tijd komen. Tijd is hier en erg rekbaar begrip.
10:Oegandezen leven met muziek. altijd overal staat het aan en vooral erg hard vaak ook 's nachts.
11: prachtige nationale parken/ natuur/ meren.
12: De oorsprong van rivier nijl.
13: Veel armoede.
14 Religie speelt een grote rol in het leven van een oegandees.
15: Armoede
16: Door de religie is familyplanning een taboe hierdoor zijn er veel grote gezinnen, vaak zijn dit ook de armere gezinnen.
17: Malaria, buiktyfus, HIV/aids, Syphilis, ondervoeding.
18; vele scholen, en alle kinderen dragen een schooluniform
19: het verkeer is een chaos en de sterkste heeft gewoon voorrang, jij als voetganger dus nooit.
20: Een land met vele gezichten.

Goed dit zijn voorlopig weer heel wat punten van het leven hier.
Met mij persoonlijk gaat het prima. tot nu toe ben ik gelukkig nog goed geznd gebleven zelfs de diarree is tot nu toe aan mijn deur voorbij gegaan (die ene keer tel ik niet mee dat kwam gewoon door de hoeveelheid olie in het eten)
De tijd gaat ontzetend snel. Het is nog een dikke drie week en dan zijn mark en ik weer samen. Nog drie weken werken in het ziekenhuis, gelukkig is vandaag de nieuwe maand begonnen en sta ik weer op de injection/dressing en emergencyroom. Het is vreemd soms achterom te kijken ik ben hier alweer acht weken en de eerste weken lijken zo ver weg, de gebeurtenissen zakken snel weg door alle nieuwe indrukken en dingen die je weer beleeft.
Vergeet ik nog bijna te vertellen over afgelopen zondag. Winnie en ik waren door Sr. Agnes uitgenodigd op het klooster. Nu moet je bij klooster niet aan een tochtig betonnen gebouw met ouderwetse slaapcellen denken, nee dit klooster zit aan het ziekenhuis vast en is gewoon een "modern" wooncomplex met verscheidene slaapkamers, een woonkamer, eetkamer en keueken van alle gemakken voorzien. Er leven op dit monent 7 nonnen, maar er waren drie op reis. Naast Sr. agnes waren Sr ymelda (een geweldig enthousiaste, temperamentvolle, 1.50 lange, 84 jarige italiaanse) Sr. Evelyne (een ugandeese net twee dagen terug van een 2 maand verblijf in rome) en Sr Sarah (ee ugandeese sr die werkt als kleuterjuf) aanwezig. We kregen een heerlijke lunch voorgeschoteld met o.a. echt italiaanse spaghetti met parmenzaanse kaas en een pannetone toe. Dit was genieten en het was echt gezellig. De zusters zijn allemaal erg lief en belangstellend. hierna hebben we heerlijk een tijd in de tuin gezeten en uiteindelijk een ruim een uur durende dvd gekeken over het leven van Bakhita, de eerste donker gekleurde non in de orde van de canossian sisters. (dit is de orde waar ze deel van uitmaken). Sister Ymelda hield ons gezelschap bij de film omdat Sr. agnes naar de mis moest. Halverwege de film zakte haar lieve gerimpelde kopie steeds verder onderuit en zat ze heerlijk te slapen echt aandoenlijk.
Wij dachten dat het bezoekje met 2 uurtjes wel voorbij zou zijn maar uiteindelijk zijn we er 5 ueren geweest.
We kregen beide nog een kado mee van de Sisters. Een prachtig tafellaken met de afbeelding van Bakhita en St. Magdalen (de oprichster van de orde).Leuk voor de paasdagen volgend jaar.
Kortom weer een dag om nooit te vergeten.

Goed hier ga ik het dan maar weer bij laten. Volgens mij is het toch weer langer geworden dan de bedoeling was.
Lieve iedereen tot schrijfs, blijf gezond.

liefs marianne

• 01 April 2008 - 14:39

Anke:

Hoi Marianne, geweldig verhaal, in feite
    kun je straks wel 1 boek uitgeven!
    Toevallig dat ik de mail ff opende, omdat
    internet in 1e instantie niet lukte, verschrikkelijk traag, dus lekker smikkelen en smullen bij de zusters!
    Over onweer gesproken in Vatan, weet je nog dat je pa de tentstokken in de voortent van de vouwwagen vasthield, dat is bijna 16 jaar geleden!!!
    Christa die reed toen om dat gele eendje!! Time flies!!!
    Ga nu ff kijken of er ook nog wat foto's toegevoegd zijn op Winnies site.

groetjes ook namens de rest, en tot een volgende keer.

• 01 April 2008 - 15:36

Petra:

Lieve Marianne,
    Het gaat inderdaad echt allemaal supersnel. Je zit er gewoon alweer acht weken, sjeetjemina! Maar wat heb je veel meegemaakt. Ik kan niet wachten om de verhalen ook uit je mond te horen met de foto's erbij!
    Hug.
    p.s. Dat eten klinkt goed, vooral dat verse fruit!

• 01 April 2008 - 16:54

Ankie:

Lieve Marianne

Nog even vol houden, maar gezien je verhalen zal dit je zeker lukken, dan komt Mark al weer naar je toe. Ik wou wel mee. Maandagavond hebben we weer "waar is de Mol"gezien. Hij was nu in Tanzania. Ook zeer de moeite waard, misschien voor een andere keer.
    Kun je voor thuis niet een hele nieuwe garderobe laten aanmeten? Dan draag je iets wat niet iedereen aan heeft.

Liefs Ankie

• 01 April 2008 - 17:36

Esther & Martin:

Hoi Marianne,
    Bedankt voor je leuke kaart! Leuk om te lezen van je verhalen (Mark heeft verteld waar we jouw site konden vinden - nu weten we ook je achternaam :-)). Effe volhouden tot Mark arriveert, heel veel succes met alles en blijf genieten!
    God bless,
    De Van Randwijkjes

• 02 April 2008 - 15:14

Romynke:

Hoi Marianne

Gelukkig dat het zo naar je zin hebt en ongelooflijk hoe de tijd voorbij vliegt. Volgende maand loop je weer bij ons op de afdeling rond, maar denk daar nu nog maar niet teveel aan! Leuk dat je een jurkje hebt laten maken, ben benieuwd, vast een typisch afrikaanse jurk.
    Marianne, veel plezier nog de komende weken en tot gauw.

Groetjes Romynke

• 02 April 2008 - 15:37

Jeldau:

Hoi Marianne,
    wat een mooie beschrijvingen van het Oegandese leven en land! Veel plezier verder en geniet!!
    Groetjes, Jeldau en Erryn

• 02 April 2008 - 18:43

Paul:

Hi Marianne,

Weer met plezier je verslag gelezen en nu denken we dat we het land een beetje kennen, neen natuurlijk, alleen een kleine indruk gekregen, maar dit wel dank zij jou, bedankt.

Nog veel plezier gewenst ( de laatste twee weken zijn natuurlijk de mooiste ) de komende periode.

Groetjes Uit Schraard

• 03 April 2008 - 06:08

Mark:

goedemorgen,

weer een prachtig verhaal, over het doen en laten van de bevoling en jij.
    geniet nog van alles voor je het weet ben je weer in het goed georganiseerde maar avontuurloze holland.
    als we hier geen stroom hebben is iedereen in de war.
    bij jou is iedereen blij als ze het wel hebben, vreemd maar waar.

veel liefs mark

• 03 April 2008 - 11:57

Siebe En Geert:

Hoi Marianne hoe gaat het er mee, lukt het allemaal nog wat nog even en dan komt Mark en vier dan samen met hem nog een leuke vakantie, veel liefs en kusjes van ons.
    Oom Siebe en tante Geert

• 03 April 2008 - 20:34

Margriet:

Hoe lijkt dit, kom je straks vierkant terug? Zal ook wel meevallen met al dat lekkere fruit. Je enthousiaste verhaal klinkt wel erg alsof je al helemaal ingeburgerd bent.
    Je komt toch wel terug, hè? Kan me erg voorstellen dat je geniet en vaak onder de indruk bent hoe de mensen het daar op een creatiever manier redden in vergelijk met het soms over burocratische en kleinburgelijk gedoe hier.
    Jee, wat een zware woorden,bedoel ik niet zo hoor maar dit komt hoofdzakelijk door het lezen van je verhalen. Men heeft en wil misschien ook wel niet al te veel invloed op alles hebben. Het lijkt me dat veel een natuurlijk verloop heeft. Mei oare wurden: "de dei komt sa as die fâlt".
    Voor een bepaalde periode lijkt me dit heerlijk!!!!!

Lieve Marianne veel plezier met liefs voor jou!
    Margriet

• 04 April 2008 - 15:20

Rik:

hoi,

Leuk om te lezen allemaal.
    Het weer is hier nog druilerig, wordt nu weer koud. Dus neem jij de zon straks maar mee of stuur hem eerder hier naartoe.

Geniet en ik wacht vol verwachting het volgende verhaal af.

Gr Rik

• 04 April 2008 - 15:51

Boudy:

Mooi stuk heb je dit keer geschreven. De tijd gaat inderdd snel. Kun je je bijna niet voorstellen....
    Hoop dat je geniet van de laatste weken daar. Super lijkt het me.
    Nou heel veel liefs en tot gauw!
    Kus Boudy

• 04 April 2008 - 19:04

Leny:

Hoi Marianne,nog net een reaktie op de valreep voordat er weer een volgend interessant verhaal komt.En inderdaad de tijd vliegt om.Hoorde op je moeders verjaardag van Mark dat hij 24 april naar je toe komt ,dat duurt niet lang meer.De nonnetjes daar zijn dus aardig,wij jouw moeder en ik hebben ze van een andere kant leren kennen dat was vroeger op de kleuter/lagereschool,krengen waren het!En wat een armoede daar,waar maken wij ons dan nog druk om als je die verhalen van jou leest.Nou meissie nog héél veel succes en plezier daar en pas vooral goed op je zelf!!Liefs Leny

• 05 April 2008 - 18:35

Tietsia:

He Marianne,

Geweldige verhalen (en af en toe erg herkenbaar). Nog even genieten van Afrika (en Mark rijdt al bijna naar Schiphol!) Maandag met Simone de nachtdienst in. Have fun (en blijf je verbazen!!)
    Liefs van Tietsia

• 06 April 2008 - 08:04

Christa :

Heey Marianne!
    Wat een prachtige verhalen, elke keer weer leuk om te lezen..

Ik doe de opleiding mode maatkleding, zou je mischien een mooi stofje voor me mee kunnen nemen? voor een rok heb ik ± 2 meter? Iets met groen?
    Als dat nog in je kofferpast:P En als je er tijd voor hebt.

Groetjes Christa

• 06 April 2008 - 08:06

Christa :

Of stofje met van die vrolijke afrikaanse kleuren.. :)

• 06 April 2008 - 20:10

Petra F.:

Hoi Marianne,
    Eindelijk een nieuwe computer en al je verhaaltjes gelezen; wat heerlijk en wat bijzonder indrukwekkend om te lezen! Hoe anders dan op AB2. Meid, geniet nog maar even goed, deze maand! Ik geniet en leef met je mee (in gedachten steeds al) vanaf nu!

Groetjes, Petra

• 09 April 2008 - 03:55

Simone En Tietsia:

Hee marianne,
    Super om al die verhalen te lezen en te horen van je moeder. Het gaat wel heel snel maar we missen je toch. Kom je wel weer terug op de afdeling of heb je al andere ideeen voor de toekomst? Misschien een eigen ziekenhuisje opzetten? Wij zitten nu weer eens in de nachtdient, alhoewel: Tietsia ligt wat op de bank te slapen en comandeerd naar mij wat ik moet doen. Ik zie alweer uit naar een nachtdienst met jou. We hebben vannacht even viooltjes in de potten gezet zodat die volop bloeien als jij weer terug bent. Met het volleybal staan we op het punt om kampioen te worden. Als we as zaterdag 4 -0 winnen is het feestje van Ype ons feestje en knallen de kurken van de flessen (alleen jammer dat ik de volgende dag weer om 7uur moet werken). Maar goed niet te ver vooruit kijken want het moet eerst nog maar.
    Nou dit was het eerst wer even, hou je taai en tot gauw.
    Laatste nieuwtje: Danielle is weer zwanger verder niets spectaculairs hier.
    Vannacht was het min 5 misschien toch nog een 11 stedentocht.

• 09 April 2008 - 13:18

Ymelda:

Hoi Marianne,
    Erg leuk om al je verhalen te lezen. En wat gaat de tijd toch snel, je komt bijna alweer in nederland.Nog heel veel plezier daar en ik zie je wel weer eens in de sporthal of bij Irma.
    Groetjes Ymelda
    ps. wat grappig dat die sister daar ymelda heet.

• 12 April 2008 - 10:50

Cilia:

Hoi Marianne,

het blijft maar leuk om je belevenissen te lezen.We proberen ons er een beeld bij te maken, maar jij hebt ze in je hoofd en kan ze de rest van je leven zo oproepen. Fantastisch.
    Nog 12 dagen en dan kun je samen met Mark genieten van jullie vakantie.
    Veel groeten vanuit Oudwoude en geniet van je werk, vrije tijd en alle contacten. Blijf gezond.

Cilia